Sticky BBW Chicken - Roken & Koken

Sticky Chicken – Roken en Koken.

In week 25 van Project Papa gaf ik aan dat ik een nieuwe BBQ heb en dat ik nog veel moet oefenen als ik een BBQ Master wil worden. Dus BBQ aan en oefenen!
Deze keer staat er Sticky Chicken op het menu. Het recept heb ik gevonden op de site van BBQ helden. Ik ben nog niet ervaren genoeg om zelf mijn recepten te bedenken. Waarom zou ik? Online vind je er genoeg!

Voor het recept heb ik kippendij met bot en vel nodig. Nu vind ik voor de BBQ het toch fijner om het vlees bij de slager te halen, maar bij onze Jumbo hebben ze geen Kippendij met bot en vel dus ik had ook niet echt keuze.
Het plan was om het vrijdag na mijn werk op te halen zodat ik het meteen kon kruiden en het lekker lang kon laten intrekken. Helaas ben ik na mijn werk meteen naar huis gegaan en toen ik thuis was en me bedacht dat ik het vlees moest halen, was het al te laat.

Zaterdag meteen naar de slager gegaan om mijn bestelling op te halen en terug naar huis om het vlees te kruiden.
Een dry-rub is voor mij nieuw. Ik gebruik altijd marinades, gewoon het vlees verzuipen in een saus. Makkelijk en met een lepel hoef je je handen niet eens vuil te maken.
Bij dry rub moet je op het vlees aanbrengen, aan het einde van het klusje zat er net zoveel van de rub op mijn handen als op mijn vlees. Het ruikt wel meteen heerlijk en ik weet ook wel waarom het Sticky Chicken gaat worden.
Het vlees daarna afgedekt weer in de koelkast en zo nog lekker een paar uur de tijd gegeven.

Zo’n recept geeft nooit aan hoe lang het vlees op het BBQ moest. Je hebt het te doen met de temperatuur van de BBQ en de kerntemperatuur van het vlees zelf. Hoe lang? Niemand verteld het me.
Gelukkig houdt mijn Meater App het bij. Ik had deze keer anderhalf uur nodig voor het bereiken van een kerntemperatuur van 75 graden. Helaas ben ik vergeten om het stukje kip te wegen.
De temperatuur van de BBQ had ik ook deze keer niet stabiel. Het eerste half uur had ik een mooie temperatuur van 130 graden (ik voelde me best trots dat dit lukte). Na dat half uur echter ging de temperatuur naar beneden en had ik nieuwe kolen nodig.
De briketten waren helaas op dus ik had het te doen met houtskool en ik heb nog steeds geen idee hoeveel brandstof ik nodig heb voor welke temperatuur. Als je dan nog twee verschillende soorten moet gebruiken wordt het niet echt een graadmeter voor de toekomst.

Van een restje van de kruiden mix maak je daarna een BBQ saus. Nog mee kleverigheid voor de Sticky Chicken! Deze kon ik gaan gebruiken wanner de kip de juiste temperatuur had bereikt.
De al enigzins Sticky Chicken snel van de Barbecue. Nog meer kolen er op en kijken of ik de temperatuur kon opstoken. Het doel was nu 200 graden. Dan kon de kip weer terug op het rooster maar nu met de zelfgemaakte BBQ saus er over.

Tegelijkertijd heb ik ook de groente er op gelegd. Zoete aardappel schijven, deze heb ik eerst 3 minuten voorgekookt, Tomaten gevuld met broodkruim en kruiden en plakken courgette met rozemarijn en knoflook.

Het eindresultaat mocht er zijn. De kip viel niet van het bot zoals in het recept werd gezet, maar het was perfect gaar en nog heerlijk mals.
Mijn vrouw heeft het vel echter niet opgegeten. Deze vond ze te pittig. Dat is natuurlijk persoonlijk, ik vond hem weer erg lekker.
De groente waren een goede aanvulling en zorgde voor een volledig maal.

De totale tijd die ik bezig ben geweest is waarschijnlijk iets meer dan 2.5 uur. Maar gelukkig is een groot deel daarvan natuurlijk ook gewoon lekker buiten zitten en kletsend. Genoeg momenten namelijk dat je alleen hoeft te wachten.

Overall? Het recept deze Sticky Chicken is zeker een voor aanrader, duidelijk en makkelijk te bereiden. Met de temperatuur beheersing heb ik puur geluk gehad, want ik heb geen idee wat ik precies heb gedaan waardoor het zo goed begon!

Zelf het recept proberen? Je vind hem hier:
https://bbq-helden.nl/recepten/sticky-bbq-chicken/

Lees hier hoe mijn BBQ adventure begon in Project Papa



Foto van de week

  • Libelle - foto van de week

    Mijn voorkeur voor fotografie ging altijd al uit naar de natuur. Als model dit keer een Libelle. Vroeger op vakantie vind ik het mooi om…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven