Kip tandoori

Roken & Koken – Kip Tandoori

Deze week pakte ik boek van de boekenplank die ik al heel lang heb. Low Carb. Het recept wat ik koos is een Kip Tandoori met Wortel salade.

Volgens mij heb ik deze Kip Tandoori al eens eerder gemaakt, maar ik kan me er niet veel meer van herinneren.
Toen was ik ook echt bezig met een koolhydraat beperkt dieet. Mijn doel was om af te vallen en in totaal ben ik toen bijna 20 kilo afgevallen. Ondertussen ben ik weer wat aangekomen en probeer ik wel weer te letten op wat ik eet, maar ik ben niet meer met een specifiek dieet bezig.

Het is dan ook niet dat ik dit recept koos omdat het Low Carb was, maar meer omdat het er lekker uitzag.

Een belangrijke eerste vraag was of het voldoende zou zijn. Er zit geen groot koolhydraat bevattend ingrediënt bij en die heb ik tegenwoordig wel nodig voor wat vulling. Mijn vrouw heeft ze zeker nodig. Ik besloot dus om er toch wat aardappel puree bij te maken. Op die manier zou het wel gewoon weer een volledige maaltijd worden.

Daarnaast was ik ook wel weer bang voor de kipfilet. Dit is iets wat ik vaak te gaar kook waardoor deze heel droog wordt. Dit recept vraagt gelukkig om kip uit de oven en ik heb een Meater Thermometer. Dat zou het toch goed moeten komen.

Ook dit keer was ik te laat met bekijken hoe ik deze kip tandoori moet maken. De kip zou eigenlijk 2 uur moeten marineren, maar daar had ik geen tijd meer voor. Nou ja, dan maar geen marinade maar een rub en een stuk minder lang laten intrekken.

Ingrediënten

In eerste instantie lijkt de ingrediëntenlijst niet heel indrukwekkend. Veel van de dingen had ik gewoon in de kast staan. Wel had ik nog kip nodig en deze is tegenwoordig niet zo goedkoop meer.
Jammer genoeg dacht ik dat we nog wel sesam olie hadden. Dit is iets wat ik eigenlijk altijd in de kast heb staan en dus niet op het lijstje gezet, maar dit keer was het flesje leeg.
Alleen de tandooripasta bleek een uitdaging. Deze was niet te vinden in de supermarkt dus hebben we tandoori kruiden gehaald. Het gevolg is alleen wel dat ik het hele recept heb omgegooid. De yoghurt die nodig was voor een marinade heb ik niet gebruikt.
Overall mag ik niet klagen over de ingrediënten, veel was mijn fout alleen die tandoori pasta bleek moeilijk te vinden.
De smaken gaan ook goed samen en vullen elkaar aan. Ik zeg een 9.

Koken

Hoeveel kan ik hier eigenlijk nog over zeggen. Ik heb het recept voor deze kip tandoori niet helemaal gevolgd. Maakt niet uit, genoeg te zeggen.
Voor de kip geeft het recept wat kooktijden, maar de Meater gaf duidelijk aan dat die niet klopten. Eerst 15 minuten in de oven en daarna nog 15 a 20 minuten onder de grill. Ik had niet meer dan 15 minuten in de oven nodig en zelfs toen was de kip al wat droog aan het worden.

De wortel moest tot spaghetti gemaakt worden. Ik heb zo’n leuke spiraal snijder waarmee je groente in mooie slierten kunt snijden. Erg jammer alleen dat er zo’n kleine pylon overblijft, waar ik in het recept niks mee kan. Nou, pre dinner snack dus.

Als ik naar de receptuur voor deze Kip Tandoori zelf kijk is het een best wel logisch recept.
Het zijn 4 stappen en elke stap is de volledige beschrijving van wat je moet doen voor een specifiek deel van het recept. Kort samen gevat zijn de stappen, het marineren, het bakken, de salade en het serveren.
Elke punt opgegeven in het recept bestaat dus wel uit meerder stappen, maar het is een logisch geheel.
De eerste stap heb ik wel overgeslagen. Het is de discussie die ik online nog wel eens voorbij zie komen. Was je de kip voor je er mee aan de slag gaat of niet? Wat doe jij met de kip? Wel of niet wassen?
Ik geef het recept een 8, het duidelijk en overzichtelijk en de stappen staan netjes bij elkaar.

De rotzooi

De rotzooi - Kip tandoori

Mijn aanrecht was tijdens het koken best wel een rotzooi. Ik hoopte dat het minder zou zijn, maar zelfs met het apart houden van mijn snij en schil afval stond het behoorlijk vol. Misschien had ik beter mijn best moeten doen om het netjes te houden.
Gelukkig hebben we een groot aanrecht en was er dus nog genoeg ruimte om het werk te doen zonder dat ik moest opruimen.
Als ik rustiger aan het recept had gewerkt had ik waarschijnlijk bij elke stap wel netjes kunnen opruimen.

Overall

Ja, deze is dus eigenlijk niet te beoordelen. Ik heb me namelijk niet volledig aan het recept gehouden dus hoe kan ik nou zeggen wat ik er van vond. De kip had waarschijnlijk helemaal anders gesmaakt als ik hem wel had gemarineerd met de yoghurt.

Wat ik wel kan zeggen is dat het recept niet genoeg vult zonder iets van koolhydraten. Misschien wel als je niet veel doet op een dag, maar met een druk leven waarin ik veel bezig ben met sporten en de kleine meid had ik de aardappelpuree echt wel nodig. Mijn vrouw had zelfs een dessert nog steeds honger. Zij had het merendeel van de salade en de aardappel puree, maar ze miste nog steeds iets.

Ik geef het gerecht een 7, het was best lekker, maar echt bijzonder was het niet. De kip had ik op het randje van droog, terwijl ik deze nog korter had gebakken en de wortel salade voelde ondanks de hoeveelheid vocht ook wat droog.
Wel ga ik deze Kip Tandoori nog een keer proberen te maken, maar dan met de marinade erbij. Misschien dat dat het overall cijfer toch nog veranderd.

Lees hier mijn keuken avontuur van vorige week terug. Ratatoille met Makreel



Foto van de week

  • Kookboeken - foto van de week.

    De foto van deze week is er eentje van mijn boekenplank met Kookboeken. Ik heb een mooie plank in de voorraadkast gemaakt en die staat…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven