Taco's

Roken & Koken – Taco’s – Jamie in 15 minuten

Vorige week had ik het over makkelijk en snel en laat ik nou op mijn boekenplank het boek Jamie in 15 minuten hebben staan. Klinkt als een win. Na wat bladeren zag ik een smakelijk plaatje met taco’s. En omdat het Taco’s met varkensvlees waren klonk het als het perfecte recept voor deze week.

Ik weet niet waarom maar ik heb nog nooit een recept uit een kookboek van Jamie Oliver gemaakt. Er staan drie boeken van hem op de plank en het enige gerecht waarvan ik weet dat het uit een van zijn boeken komt wat ik heb gegeten kookt mijn vrouw altijd.

Opvallend is dat als ik uit een kookboek kook ik altijd meer ingrediënten nodig heb dan wanneer ik zelf kook. En nee ik kook niet alleen groente vlees en aardappelen. Ook wanneer ik pasta’s maak of nacho’s gaan er nooit zoveel ingrediënten in.
Dit betekend dat onze wekelijkse boodschappen toch weer wat duurder gaan worden. Nou ja, dan zoek ik maar iets anders om op te bezuinigen toch? Een boterham met pindakaas minder kan echt geen kwaad.

Het recept ziet er verdacht makkelijk uit. Er staan drie paragrafen en mijn hoofd deelt dit dan ook meteen in als drie stappen. FOUT. Ik moet echt voor ik ga beginnen het recept doorlezen zodat ik weet wat ik moet doen en niet voor een verrassing kom te staan.
Hoezo verrassing? Er staat bijvoorbeeld in de ingrediëntenlijst dat er één appel in moet. Onthoud dit recept zou in 15 minuten klaar moeten zijn. Kom ik halverwege het stappenplan die appel tegen is hij plotseling geraspt of in lucifers gesneden… Jamie kom op, dan moet je dat wel eerder aangeven. Nu staat alles op het vuur en moet ik die appel nog gaan raspen of snijden. Nu zal ik niet zeggen dat ik het snelste met een mes ben maar langzaam ben ik ook niet.

Een andere uitdaging die er in dit recept zit is dat er op de kaft dus staat “in 15 minuten” maar er nergens in dit recept staat hoe lang je iets moet bakken. De varkensbuik, waar ik gewoon een blok ontbijtspek voor heb gebruikt moest in blokjes gebakken worden, maar hoe lang, geen idee. Net als de bonen die je moest bakken. Die moest ik zachtjes laten pruttelen.

In totaal ben ik een half uur bezig geweest met dit recept. Mooi want dat was ook een beetje de tijd die ik ervoor had uitgetrokken.
Ik verheugde me op lekker mooie taco’s op een bord of schaal, maar het eindresultaat was losse (lege) taco’s, een schaal met vlees, een kom met salade en een pan met gebakken bonen… Geen mooie gevulde taco’s dit moest iedereen zelf maar door. Nou ja, dan staat het iets minder mooi op tafel, maar het is wel minder werk voor mij.

Het waren wel erg lekkere taco’s. Omdat het buikspek ruim 25 minuten in de pan heeft gebakken was het lekker krokant geworden. Op die manier heb ik ze het liefst. De combinatie met de zachte bonen en de frisse sla die er in de taco’s zaten maakte een heerlijke hap. Maar de saus gemaakt van yoghurt met chili saus maakte het helemaal af.

De eerste drie die ik op mijn bord had gelegd waren mooi goed te eten. Ik was een beetje bang dat alles uit elkaar zou vallen bij mijn eerste hap, maar nee hoor. Dat gebeurde wel met de volgende lading die ik maakte. Geen idee wat er nou precies anders was.

Wij hebben het gewoon als volledige maaltijd gegeten, maar het zou ook een heerlijk voorgerechtje zijn als er gasten komen. Het was genoeg om 12 taco schelpen te vullen en zelfs nog een beetje over te houden.

Ik schrijf dit stuk met het kookboek weer naast me. Op die manier kan ik kijken of ik iets verkeerd heb gedaan of dat mijn ervaring klopt. Nu valt het me op dat er in die paragraafjes steeds een licht groen bolletje staat. Eventjes dacht ik dat dit de tekentjes waren voor individuele stappen, maar het zijn gewoon de punten om het einde van een zin aan te geven.

Conclusie.
Het recept is makkelijk te maken en voor de maaltijd die je krijgt is het ook snel klaar. De 15 minuten vind ik wat overdreven. Misschien als je het voorbereiden er niet bij rekent en alleen de kooktijd zou tellen dat je in de buurt komt. Hoewel ik dan met mijn spek nog niet zou uit komen. Dan was hij waarschijnlijk wel gaar maar niet mooi krokant.

Er staat geen overbodige informatie in dit recept, maar op sommige punten vind ik juist dat Jamie iets te kort schiet. Ik hoef niet te weten wanneer hij dit recept voor het eerst is tegen gekomen en waarom de kruiden perfect werken, maar hoe lang ik iets moet bakken of weet wanneer het goed is… dat zou handige informatie zijn.

De taco’s zelf zijn erg lekker en ik ga het recept zeker op de lijst zetten om vaker te maken.

Tot dusver bevalt het me goed om ook over de recepten te schrijven. Ik merk dat ik er dan net iets anders naar kijk. Het wordt wel tijd om wat structuur in deze blogs te gaan aanbrengen. Misschien is het leuk om er een echte review van te maken en een paar vaste punten te pakken die ik wil beoordelen.
Hoe makkelijk het is om aan de ingrediënten te komen, hoe lang je bezig bent, hoe groot de rotzooi in de keuken wordt ect.
Mocht je dit alles hebben gelezen en je hebt een suggestie, let me know!

Deze week heb ik een echt Hollandse hap gemaakt uit de Bijbel van de Nederlandse Keuken. Volgende week lees je hoe dat is gegaan.

Gemist wat ik vorige week heb gemaakt? Je leest het hier terug



Foto van de week

  • Kookboeken - foto van de week.

    De foto van deze week is er eentje van mijn boekenplank met Kookboeken. Ik heb een mooie plank in de voorraadkast gemaakt en die staat…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven