de Kraamweek - beschuit met muisjes.

De Kraamweek – Project Papa.

Wat is dat een heftige periode, de kraamweek. Niet normaal. Ik heb er maar één woord voor en dat is chaos.

Lange tijd heb ik naar een leeg scherm zitten kijken terwijl ik over deze periode wilde gaan schrijven. Normaal gesproken weet ik een beetje een thema waar ik om heen wil schrijven, maar met de kraamweek? Ik weet het niet.
Er komt zo vreselijk veel op je af. Bij alles vraag je je af of het normaal is en of je het goed doet. Maar 1 specifiek onderwerp was er niet.

Je hebt te maken met slapen, voeden, krampjes, huiltjes, verschonen, verkleden, wassen, kleuren poep, hoeveelheid plas, de groei, de kraamzorg, de verloskundige.
Dan heb je zelf ook nog je normale dingen, de boodschappen, het huishouden, je badkamer die vaker schoon gemaakt moet worden, de was. Die was! Niet normaal hoeveel was je opeens hebt.
Meerdere setjes kleertjes en een ongelofelijke hoeveelheid doeken. Normaal gesproken doe ik 1 keer in de week de hele was. Nu was ik de hele week en het verdwijnt nog niet.

Nee die kraamweek is een grote chaos. Ik was gewaarschuwd voor het slaapgebrek en ik moet zeggen daar gaan we in mijn optiek goed mee om. Maar al dat andere? Nee hoor daar hoor je van te voren niks over.

De kraamhulp is wel echt een redding. Wij kozen ervoor om niet naar een kraamhotel te gaan maar meteen naar huis. Er waren nog 3 katten die ook op ons wachtte en daarnaast vinden wij thuis zijn gewoon prettiger. Je hebt dan lekker je eigen spullen en je eigen…. “rust”.
Maar het gevolg was wel dat wij gedurende 5 dagen maar 3 uur kraamzorg kregen in onze kraamweek.

Ik heb het geluk gehad dan omdat onze kleine meid niet zo klein was, we glucose tests kregen en daardoor een dag langer in het ziekenhuis moesten blijven. Ze wilden weten of er geen diabetes was.
Hierdoor kreeg ik in het ziekenhuis van de kraamverzorgster die daar was en de verpleging al ontzettend veel aangeleerd en allemaal tips. Dat werd natuurlijk onwijs gewaardeerd.
Daarna kregen we thuis alles nog een keertje verteld met allemaal nieuwe tips en tricks.

Die tips en tricks klinken misschien handig, maar onthoud iedereen heeft zijn eigen tips en tricks. Daarnaast is elke baby anders en werkt lang niet altijd alles. En op die manier ging de chaos weer mooi verder.

Dit alles maakt die eerste kraamweek ontzettend zwaar. Continu vroeg ik me af of we het goed deden. Of we genoeg deden of niet te veel.
En omdat de kleine meid alleen maar kan communiceren door te huilen is het moeilijk om een goed antwoord te krijgen. Conclusie, als ze huilt is er iets, als ze niet huilt en een beetje tevreden kijkt… dan doen we het vast goed.

Dat laatste is het allerbelangrijkste wat ik in de kraamweek al snel heb geleerd. Kijk goed naar de kleine. Hoewel ze nog niet kan praten, laat ze echt wel weten hoe het met haar gaat. En wat de mensen om je heen ook zeggen, als je naar je eigen kindje kijkt dan zie je snel hoe het gaat. Leer zo snel mogelijk om daar op te vertrouwen.

In de chaotische kraamweek hebben we met z’n drieën elkaar razend snel moeten leren kennen. Het was hectisch, spannend en onzeker. En nu een paar weken later, leren we elkaar alleen maar beter kennen.

Maar ik heb het ook ervaren (en ervaar het nog steeds) als een mooie tijd. Het is ook een mooie tijd. Wonderbaarlijk om onze kleine meid te zien. Hoe ze elke dag weer nieuwe dingen doet. Meer beweegt, meer om zich heen kijkt, hoe ze reageert.
Het is prachtig om naar haar te kijken wanneer ze in mijn armen in slaap valt. Of hoe ze staart naar haar moeder.

Het is echt niet continu een roze wolk, zoals iemand ons liet weten: af en toe komt er een roze wolk voorbij. Zo kan je het best ook naar kijken. Het is misschien niet altijd even leuk. Wanneer die kleine niet wil slapen kan je er zelf moe van worden. Maar dat hoort er bij.

Ze gooit het hele leven compleet overhoop. Al mijn gewoontes en routines betekenen helemaal niks voor haar. Zij is de nieuwe routine en die kan behoorlijk chaotisch zijn.
Maar ik zou het niet anders willen.

Lees hier vorige week terug over hoe ik de bevalling heb ervaren.



Foto van de week

  • Libelle - foto van de week

    Mijn voorkeur voor fotografie ging altijd al uit naar de natuur. Als model dit keer een Libelle. Vroeger op vakantie vind ik het mooi om…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven