voorbereiding - Preptober

Preptober 2024 – Week 1 – Personages

Week 1 van Preptober zit er al weer op. Ik weet nog niet of hij zwaarder of makkelijker was dan verwacht. Het is me in ieder geval gelukt om voor te bereiden wat ik deze week wilde doen. Deze week stonden namelijk de personages centraal.

Ik heb mijn zinnen dit jaar gezet op het verhaal wat ik oorspronkelijk 2 jaar geleden al wilde schrijven. Toen heb ik het op het laatste moment gewijzigd omdat ik dacht dat het te groot zou worden. Nu weet ik dat het te groot gaat zijn, maar ga ik ook de tijd nemen. Ik verwacht dat ik er 3 NaNoWriMo’s voor nodig ga hebben.

Waarom verwachte ik dat het zwaar ging worden? Ik heb geen idee hoe het is om te schrijven terwijl er ook een kleine is die aandacht vraagt.
Dit betekend dat ik echt mijn schrijfmomenten moet zoeken en pakken. De afgelopen week was dat vooral ‘s avond op bed als de kleine gaat slapen.

Een groot verschil met het huidige verhaal ten opzicht van mijn vorige project is dat ik dit keer naast 1 hoofdpersoon ook nog 4 extra personages ga gebruiken. We hebben een party!

Om te zorgen dat ik tijdens het schrijven al een beetje een idee heb hoe iedereen in een situatie gaat reageren wil ik een goede opzet hebben.
Gelukkig is dit iets wat in mijn laatste schrijfcursus ook is behandeld.

Ik heb tijd besteed om ze alle vijf te leren kennen. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan en wat drijft ze eigenlijk.
Wat ik bij iedereen nog mis is een extern conflict. Het is lastig omdat zo maar even te bedenken. Ook weet ik niet of ik dit wel nodig heb in mijn verhaal, maar het zijn toch 5 situaties die ik kan gebruiken als ik even vast zit.

Het was nog spannend of ik het ook zou halen deze week. Ik heb ook wel een beetje vals gespeeld. 2 personages had ik al eerder uitgewerkt. Het hoofdpersonage Nick, deze had ik twee jaar geleden al voor een deel op papier gezet en tijdens mijn cursus had ik Thussa ook al uitgewerkt.

Toch was er nog genoeg te doen en heb ik bij bijna iedereen nog wel vragen open staan.

Maar de basis ligt er en ik kan de party aan jullie voorstellen.
Nick Upthwell, Thussa “Zilverblik” Duisterdwaler, Boudewijn van den Hoogdendal, Kroch’m en Celia Rosewater.

Ik heb ondertussen een goed beeld van hun achtergrond, character maniertjes en innerlijke conflicten.

De komende week staat het bedenken van het werkelijke verhaal op de agenda. Ik weet waar het verhaal begint en hoe het verhaal eindigt, maar alles daar tussen? Dat is nog een verrassing. Zelfs hoe iedereen elkaar gaat ontmoeten is nog onbekend.

Voor de weken daarna kan ik de locaties gaan uitwerken, de extra personages en dan nog de puntjes op de i.

Als alles goed gaat ga ik november dan goed voorbereid in en wordt het schrijven weer een stukje makkelijker en beter.

Benieuwd hoe mijn preptober vorig jaar ging? Lees het terug in: Preptober 2023 – week 1

*Photo by Joanna Kosinska on Unsplash



Foto van de week

  • Libelle - foto van de week

    Mijn voorkeur voor fotografie ging altijd al uit naar de natuur. Als model dit keer een Libelle. Vroeger op vakantie vind ik het mooi om…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven