Kerrie Ayam Yawa - Roken & Koken

Roken & koken – Kerrie Ayam Jawa

Deze week heb ik een recept uit het boek Indisch Koken – Tasty Happiness. Een kookboek met de Indische keuken. En het recept wat ik heb gekozen was Kerrie Ayam Jawa. Oftewel Javaanse Kerrie kip.

De keuze van het recept is ontstaan met de volgende stappen. Eerst het boek. Dit gele kookboek valt nogal op op de boekenplank en daarnaast had iemand bij mijn post van de Bijbel van de Nederlandse keuken een reactie gegeven over de bijbel van de Indische keuken.
De tweede stap was de proteïne. Rund valt al snel af en ik had geen zin in varkensvlees omdat ik daarvoor eigenlijk altijd naar de slager toe wil. Dus kwam ik uit op kip.
De derde was het feit dat er wraps bij zaten. Daar had ik wel zin in.

Op het plaatje zag het er lekker uit en de ingrediënten waren ook niet onbekend. Het meeste had ik al in huis dus dan blijft het ook nog goedkoop in de boodschappen.

Na het doorlezen van het recept waren er twee dingen waar ik vraagtekens bij zette. De eerste was, er zit geen groente in dit recept. Er wordt alleen geadviseerd om het met Bimi te eten. Volgens mij heb ik dat een keertje op de BBQ gegooid, maar ik was bang dat ze het niet zouden hebben in de super.
Daarnaast bestaat Kerrie Ayam Jawa uit kip, met kerrie kokos saus, wraps en rijst. Dit is iets wat ik zelf nog nooit eerder heb gedaan, wraps met rijst. Blijkbaar kan je burrito’s ook met rijst krijgen, maar ik heb het nog nooit gehad. Geen idee hoe die combinatie werkt.

Ingrediënten

de ingredienten Kerrie Ayam Yawa

Hoewel ik verwacht dat, wanneer ik binnentreed in de buitenlandse keuken mijn boodschappenlijst verdubbelt en het een zoektocht wordt in de supermarkt, viel het bij deze Kerrie Ayam Jawa heel erg mee.
De Bimi staat niet bij de ingrediënten dus die tel ik niet mee. Daarnaast heb ik die vervangen door boontjes omdat ik de bimi niet kon vinden

De hele kip heb ik vervangen door kipfilets, de kruiden en de rijst had ik nog in de kast staan. Dus ik hoefde nog maar een paar dingen bij te halen.
Ik ben zo iemand die koriander naar zeep vind smaken dus die heb ik lekker weggelaten.
Alles was verder in de supermarkt te vinden.
Cijfer? 8.5 Makkelijk te vinden, simpele dingen en mogelijk heb je al wat in huis. Ik zeg maar niet dat ik minpunten geef voor de koriander. Dan krijg ik waarschijnlijk ruzie met mensen.

Koken

Het recept voor de Kerrie Ayam Jawa bestaat uit drie stappen. Elke stap is een klein blokje tekst. Deze moet je wel even helemaal lezen omdat er een aantal dingen gebeuren in elke stap. De eerste is het koken van de rijst en het bereiden van de kip, die ook gekookt word

In de tweede stap ga je aan de slag met de saus, Maar ook hier doe je weer een aantal stappen achter elkaar.

De derde stap is het opmaken van de borden.

Er staat verder geen overbodige informatie. Er wordt advies gegeven voor de groente en zelfs nog een tip als je bouillon over hebt (invriezen).

Eerlijk is eerlijk ik zou zelf kiezen voor wat meer kleinere stappen die overzichtelijker zijn. Nu is dit gerecht relatief simpel en de kans dat je iets over het hoofd ziet is minimaal, maar toch houd ik van overzicht. Afvinken is iets wat ik fijn vind en dit recept is daar niet geschikt voor.

Het is verder een duidelijke instructie en je hoeft niks ingewikkelds te doen. Je kookt de kip en daar plannen ze een half uur voor. Met de kipfilets is dat gelukt. Ik vraag me alleen af of dat voor een hele kip ook zou gelden.

Lastig om het een cijfer te geven. Ik zou zeggen een 8. Het is goed na te maken, maar de manier van opschrijven zou beter kunnen.

Rotzooi

Hier ben ik heel positief over. Halverwege was er wel wat troep op mijn aanrecht, maar het recept heeft periode waar je even moet wachten en die tijd kan je je werkplek weer even op ruimen.
Ook was er niet veel verpakkingsmateriaal wat bleef liggen of restanten van ingrediënten. Natuurlijk kan ik mijn aanrecht nog altijd wel netter houden, maar ik mag niet klagen.

De rotzooi Kerrie Ayam Yawa

Overall

Deze Kerrie Ayam Jawa is zeker een aanrader. Ik twijfelde over de combinatie van rijst met wraps, maar zonder de wraps zou de kerrie Ayam Jawa minder lekker zijn. Het geeft wat structuur in het hele recept.
De kip zelf was erg lekker. Het is een pulled chicken met een romige zoete kerrie saus. De rijst neemt deze saus ook heerlijk op zodat als je alles in de wrap stopt je een heerlijke smeuïge hap hebt in een krokant jasje..

De totale tijd dat ik bezig ben geweest is zo’n 45 minuten, waarvan de meeste tijd nodig was voor het koken van de kip en rijst.

Enige puntje waar ik misschien verbetering in zou zien is iets van een afwisselin in de smaak. Het is heel lekker, maar elke hap smaakt wel hetzelfde. Iets wat af en toe iets extra’s zou geven zou misschien nog wat verbetering kunnen geven.

Uiteindelijk zou ik dit recept toch een 8.5 geven. Makkelijk te maken. Makkelijker ingrediënten en erg smakelijk. Deze gaat op de lijst om vaker te maken.

Lees hier vorige week terug. Nasi Goreng uit de Bijbel van de Nederlandse keuken.



Foto van de week

  • Kookboeken - foto van de week.

    De foto van deze week is er eentje van mijn boekenplank met Kookboeken. Ik heb een mooie plank in de voorraadkast gemaakt en die staat…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven