Nasi Goren

Roken & Koken – Nasi Goreng – Bijbel van de Nederlandse Keuken

Okay, ik weet het niet hoor. Het is erg lekker, maar is het echt Nederlands? En hoort het dus ook thuis in de bijbel van de Nederlandse keuken? In mijn ogen discutabel en ik denk dat ik het zelf niet had gedaan. Maar deze week maakte ik Nasi Goreng met een gebakken Ei uit de Bijbel van de Nederlandse keuken.

Het introductie stuk voor dit recept begint met de woorden “De Indische keuken is ontstaan in voormalig Nederlands-Indië”. Daar heb je eigenlijk het antwoord dus al. Ik ben helemaal niet terug naar eigen roots gegaan. Niks terug naar de echt Hollandse keuken, nee ik heb een uitstapje gemaakt naar een Nederlandse versie van een Indisch gerecht.

Eigenlijk was het geluk dat dit recept in dit kookboek stond. Ik had namelijk al enige tijd zin in Nasi. Het kwam dus heel goed uit dat. Ik kies namelijk eerst het kookboek en dan het gerecht niet eerst het gerecht en dan het kookboek.

Of het echte Nasi Goreng is? Geen idee. Op Google vind ik vooral dat Nasi gebakken rijst is. Vaak van rijst van gisteren (in dat geval wel echt typisch Nederlands, restjes). Ik heb ook helemaal geen zin om te duiken in de authenticiteit van een gerecht. Het gaat mij om het koken en het recept. Dus laten we eens het boek in duiken en deze echt Hollandse Nasi Goreng gaan maken.

De Bijbel van de Nederlandse keuken is een dik boek. Gelukkig heb ik een mooie kookboek standaard die de pagina’s openhoudt. Een nadeel, het recept staat verspreid over drie pagina’s. Je hebt de introductie met daar onder alle ingrediënten. Op de pagina daarna heb je een mooie pagina grote foto van hoe het bord er uit komt te zien. Het recept zelf staat op de pagina daar achter.

Van mij mogen ze die foto dan kleiner maken, achterwege laten of juist vooraan zetten. Maar ik heb graag de ingrediënten en het stappenplan in één mooi overzichtelijke setting. Zonder dat ik moet omslaan. Als er in het recept staat “voeg de kerrie toe”, ben ik al weer vergeten of dat een snufje was of 3 eetlepels. Moet ik weer terug bladeren, maar ik had net die pagina’s vast gezet zodat ik met mijn vieze vingers niet de hele tijd aan die pagina moet zitten. Minpuntje dus.

Dan een min punt in mijn eigen keuken gerei. Sinds we een nieuwe keuken hebben, heb ik een heel mooi groot inductie fornuis… en dus geen wok meer. Ik wil het liefst een echt ronde wok, maar dan heb ik ook een inductie geleider nodig. Die heb ik niet, dus ik heb geprobeerd om de Nasi Goreng in een koekenpan te maken. Niet de beste oplossing en ik kreeg ook niet echt Gebakken Rijst.

Dit keer heb ik wel eerst het recept eerder op de dag door gelezen. Dat is mooi want daardoor had ik ook eerder die dag de rijst al gekookt, scheelt toch weer even.

Ik wilde dit keer wat structureler gaan kijken naar het recept, dus laten we dat ook eens gaan doen.

De ingrediënten:

Het is een flinke lijst met ingrediënten die je nodig hebt om deze Nasi Goreng te maken. In totaal zijn het 25 ingrediënten die gevraagd worden. Meer als je besluit de pindasaus zelf te maken. Dit keer heb ik dat niet gedaan.
Gelukkig zijn de ingrediënten niet moeilijk te vinden. Ik doe zelf boodschappen bij de Jumbo en daar kon ik alles gemakkelijk vinden. Het was even zoeken naar de trassi, maar dat had meer te maken met een recente verbouwing en een aanpassing in het merk.

Als ik het een cijfer zou moeten geven zeg ik een 8. Het zijn er heel veel, maar makkelijk te krijgen.

Het koken:

Het maken van deze Nasi Goreng was erg makkelijk. Het recept is opgedeeld in 9 stappen. Deze zijn overzichtelijk en goed in gedeeld. Er is een mooie opbouw en nergens werd ik verrast door een handeling die nergens beschreven stond. In het recept wordt de rijst meteen gebakken. In de ingrediëntenlijst stond ook al dat je reeds gekookte rijst moest gebruiken. Dus geen onverwachte verrassingen daar.

Het meeste werk was het maken van de boemboe, maar dat lag meer aan mij dan het recept. Ik had ook de keuken machine kunnen pakken maar besloot het zelf met het mes te doen. Dan wordt het toch minder fijn en en ben je langer bezig met de vijzel.

De overige stappen zijn niet meer dan gooi het in de pan. Bak het een x aantal minuten, haal het eruit en gooi het volgende er in. En als laatste een stap om alles weer bij elkaar te gooien
Het recept voor mij gewoon een dikke 10. Makkelijk en overzichtelijk.

De rotzooi:

Ja, de keuken was wel weer ontploft. Er zijn zoveel ingrediënten die veel al ook in plastic zitten. Ik heb altijd wel een schaal op het aanrecht staan voor afval, maar deze zit snel vol. Daarnaast was ook mijn fornuis een puinhoop. Door het gebrek aan een wok zat de pan overvol en roerde ik de rijst regelmatig over de rand heen.
Door de manier van koken en het vele bakken maak ik geen tijd om tussendoor even het aanrecht wat op te ruimen. Ik probeer dit wel te doen.
Okay, dit ga ik geen cijfer geven, want dat is natuurlijk echt een mij dingetje.

Overall:
De nasi goreng was erg lekker. Precies waar ik zin in had. De ingrediënten zijn makkelijk te vinden en het recept is makkelijk te volgen. Totale bereidingstijd is inclusief het koken van de rijst een minuut of 45 geweest.
Het is een recept wat ik zeker wel weer zou pakken als ik een keertje Nasi Goreng wil eten, maar als ik ooit een makkelijker te lezen recept zou vinden verdwijnt deze wel weer snel in de kast.

Lees hier wat ik vorige week maakte Taco’s van Jamie Oliver



Foto van de week

  • Kookboeken - foto van de week.

    De foto van deze week is er eentje van mijn boekenplank met Kookboeken. Ik heb een mooie plank in de voorraadkast gemaakt en die staat…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven