Kip in het pannetje

Roken & Koken – Kip in het pannetje

Tijd om de keuken weer eens in te duiken. Al een tijdje merk ik dat ik het mis om in de keuken te staan en wat uitgebreider te koken dan een snelle pasta of simpel groente, vlees en aardappelen. Maar het is wel wat lastiger geworden sinds onze dochter er is. Tijd om daar verandering in te brengen. Deze keer maak ik “Kip in het Pannetje” uit de stoofbijbel van Julius Jaspers.

Normaal gesproken zoek ik dingen uit die relatief makkelijk zijn. Koken doe ik tussen 17:00 en 17:30. 17:30 is etenstijd. En in een half uur echt uitgebreid koken? Geen idee, misschien ben ik niet zo snel in de keuken. Ach misschien iets voor een nieuwe categorie, snel en simpel!

Deze week in ieder geval nog niet. Het is dan ook geen BBQ of Pasta. Ik heb een boekenplank vol met kookboeken en ik kijk er haast nooit in. Ik vond het nu hoog tijd om daar eens wat verandering in te gaan brengen. En dan kan ik mooi ook weer wat schrijven voor mijn blog!
Ik ga proberen om elke week ten minste 1 keer te koken uit een kookboek. En omdat het allemaal verschillende zijn is er ook geen vast thema meer in het Roken en Koken.

Deze week koos ik voor “Kip in het Pannetje”. Hoewel ik zelf geen groot fan ben van Kippenbouten vind ik het af en toe wel lekker. Omdat mijn vrouw bijna geen rundvlees eet vanwege haar buik en ook paprika en ui uit het menu zijn verdwenen is de selectie vlees in de supermarkt maar beperkt. Dan is een keer een ander soort vlees, zelfs al vind ik het wat minder lekker, best wel lekker. Mijn vader zou helemaal fan van dit recept zijn. Hij was dol op kluiven. Een kippenbout met mes en vork eten is me nog nooit gelukt dus toen de kip verslonden was dropen mijn handen en gezicht van het vet. In gedachte zag ik mijn vader ook zitten.

Het recept zegt dat je de kip moet stoven. Ik ben geen expert in smoren en stoven. Wanneer ik dit doe is het resultaat eerder koken. Wat is het verschil eigenlijk…
Gelukkig hebben we het internet. Een snelle Google actie bracht mij op de site Puurgezond.nl waar ze de volgende informatie gaven.

Wat is smoren?
Bij smoren bak je de ingrediënten eerst aan in weinig vet en maak je het voedingsmiddel gaar in een gesloten pan en heel weinig vocht. Vaak komt het benodigde vocht uit het voedingsmiddel zelf, zoals bij groenten en paddenstoelen.

Wat is stoven?
Als je stooft, gebruik je meer vet en vocht. Je bakt vlees, vis of groenten eerst aan. Je voegt dan water, bouillon, wijn, tomaten (uit blik), kokosmelk of ander vocht toe. Dit vocht houd je tegen de kook aan.

Het lijkt dus dat het verschil de hoeveelheid water is.

Het recept voor deze kip in het pannetje was onwijs makkelijk. Het kwam er op neer dat je de kip even aanbraad. Er kwam netjes het advies omdat in delen te doen. Chef Jaspers weet goed dat er weinig pannen zijn waar je in een keer 4 gigantische kippenbouten kan aanbraden (het recept sprak eigenlijk van 6). Daarnaast had ik in een andere pan de groente even moeten aanbakken. Maar ik ben geen groot fan van de afwas en mijn pannen doe ik met de hand in de hoop dat de ze minder snel kapot gaan dan in de vaatwasser. Ik koos er dus voor om de kip uit de pan te halen en de groente gewoon in de braadpan te bakken. En dan de kip er weer in samen met de bouillon en overige ingrediënten.

Nu komt het punt wat ik eigenlijk wel eng vind. Het recept zei dat de deksel voor een derde op de pan moet, heeft dat dan nog überhaupt nut? Als slechts één derde bedekt is. Mijn deksel dondert er dan gewoon af vrees ik.
Maar dat is niet wat ik eng vind. Wat ik altijd spannend vind is of de kip dan wel echt gaar wordt. Ik heb de deksel dus op de pan gelaten. Het resultaat was een erg lekkere en goed gevulde… kippen soep!

Online vind ik trouwens dat je stoven doet met de deksel wel op de pan? Heb ik het dan wel goed gedaan? Het plaatje liet een stuk minder vocht zien.

Conclusie.
Een lekker makkelijk recept. Het deed me denken aan koken zoals ze dat vroeger mogelijk deden (en zoals mijn huisgenoot graag kookte). Gewoon alles in één pan en geen fratsen.
Mijn vrouw gaf al aan dat je dit gerecht ook boven een kampvuur zou kunnen maken. Ze houdt niet van BBQ maar heeft het wel vaker over koken boven een kampvuur. Ik dacht dat ik dat leuk zou vinden. Wie weet binnenkort maar eens kijken wat er in de tuin mogelijk is.

Er was geen onduidelijkheid in het recept, alles stond goed beschreven zonder onnodige tekst of extra fratsen. Op belangrijke punten stond ook aangegeven hoe lang je iets moest aanbraden of laten stoven. Iets wat ik ook fijn vind. Sommige recepten zeggen alleen tot dat het gaar is. Een indicatie is wel fijn. Dan weet ik een beetje hoever van te voren ik moet beginnen.
Al met al ben ik iets meer dan een uur bezig geweest om de Kip in het pannetje klaar te maken. Klokslag 17:30 stond de maaltijd op de tafel.

Omdat ik er voor heb gekozen om 4 bouten te gebruiken was er nog genoeg over voor een tweede dag eten. Het recept was goed gevuld met aardappel en wortel en was dan ook een volledige maaltijd.
Grootste nadeel? De kippenbouten zijn zo groot dat ik er geen diepvries bakjes voor heb en het restant niet kan invriezen. Nou ja, dat wordt dan morgen meteen nog een keertje eten. Daar hoor je mij niet over klagen hoor!

Volgende week hebben we het over Taco’s van Jamie Oliver.

Lees hier mijn vorige rook & Kook avontuur terug.



Foto van de week

  • Kookboeken - foto van de week.

    De foto van deze week is er eentje van mijn boekenplank met Kookboeken. Ik heb een mooie plank in de voorraadkast gemaakt en die staat…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven