Nog voor we in verwachting waren van Indigo wist ik eigenlijk al dat ik dit wilde gaan proberen. Schijnbaar heeft mijn moeder het ook bij mij en mijn zussen gebruikt en mijn schoonmoeder heeft ze ook gebruikt. Iedereen waarschuwt me dat het wat meer werk is, maar het klinkt ook beter voor het milieu. Is dat ook zo? Geen idee. Waar heb ik het dan over? Wasbare Luiers.
In het eerste levensjaar van een kind gebruik je waarschijnlijk 2555 luiers! Dat zijn er nog al wat. En deze gooi je elke keer weg en komen bij het vuilnis terecht. Mijn vuilnisbak zit nu al wekelijks vol!
Dan moet je ze ook nog elke keer kopen. De kosten daarvoor wisselen natuurlijk per merk, maar dat is een hoop geld.
Toch gaat het mij niet zo zeer om het geld. Baby’s kosten nou eenmaal een hoop geld en blijkbaar zijn ze dat waard.
Maar voor het milieu lijkt het me wel beter om de wasbare luiers te gebruiken. Het is voor mij dan ook meer een gevoelskwestie. Ik kan namelijk niet zeggen dat ik heb uitgezocht wat het verschil in kosten en vervuiling precies is tussen wegwerp luiers en wasbare luiers. Een kleine Google search echter geeft wel meteen aan dat ze beter voor het milieu zijn. Onder andere door het materiaal waarvan wegwerp luiers worden gemaakt.
Omdat er de afgelopen 37 jaar wat ontwikkelingen zijn geweest op het gebied van wasbare luiers en ik me er nog niet eerder in hebt verdiept was het wel weer een nieuwe wereld.
Een wasbare luier is al lang geen doek meer die met een veiligheidsspeld wordt vast gemaakt. Het zijn tegenwoordig gewoon luiers die eruitzien als de wegwerp luiers, maar dan van stof gemaakt.
Je hebt ook verschillende soorten wasbare luiers. Er zijn varianten die bestaan uit twee broekjes, luiers met een inleg stuk, luiers waarbij je het absorberende stuk er in moet schuiven en luiers waarbij je alles in één hebt.
Zoveel keuze en je kan niet even naar de winkel om te kijken wat alles nou precies inhoudt. Die dingen worden namelijk amper in reguliere winkels verkocht. En ik houd van dingen eerst zien voor ik ze koop.
We hadden dus geen idee wat we eigenlijk wilden en wat de voordelen van verschillende modellen waren. Online vind je weer duizenden meningen maar niks wat echt overtuigd.
Daar is gelukkig een oplossing voor!
Via de website nappys.nl kwamen we er achter dat er consulenten zijn waar je langs kunt gaan voor meer informatie. Deze zijn er door heel het land en wij besloten om er naar eentje in Tilburg te gaan. Dat was wel iets verder weg, maar de consulent sprak ons wat meer aan.
We werden vriendelijk bij haar thuis ontvangen en na een kopje koffie kwam er een grote doos tevoorschijn met allemaal verschillende soorten wasbare luiers.
Deze had ze zelf ook allemaal gebruikt en geprobeerd. Haar oudste dochter was net uit de luiers, maar voor haar jongste gebruikte ze deze nog. Groot voordeel, omdat je ze vaker kan gebruiken hoef je bij een tweede kindje niet opnieuw in de wasbare luiers te investeren. Want, zo gaf ze wel aan, op lange termijn wordt het goedkoper, maar in het begin kan het nog wel een investering zijn. Je hebt er namelijk best wel wat nodig.
Als je kindje elke dag 7 luiers nodig hebt en je wassen en drogen meeneemt, dan heb je al snel meer dan 21 luiers nodig.
Wat wel scheelt is dat er maar 2 maten zijn. Er zijn New Born luiers die echt voor de allerkleinste zijn en die tot ongeveer 6 kilo gaan. Daarna is er een One Size. Deze kan je afstellen door drukknoopjes of klittenband waardoor de luier eigenlijk altijd past.
Doordat ze zoveel verschillende voorbeelden had konden we alles bekijken en voelen. Je hebt keuze uit verschillende materialen, verschillende sluitingsmethodes en verschillende merken.
Die verschillende merken zijn geen heel groot probleem. Vaak kan je verschillende systemen gewoon door elkaar heen gebruiken. Haar advies was dan ook om verschillende dingen te proberen.
Ik vroeg haar nog of er merken waren die ze echt absoluut afraadde en welke ze juist aanraadde, maar daar kon ze geen duidelijk antwoord opgeven. De merken die ze als minder goed had ervaren bestonden ondertussen al niet meer. Van de rest? Daar was het meeste eigenlijk goed van.
Na ruim anderhalf uur met haar te hebben gesproken was het voor ons wel duidelijk. We wilden dit zeker wel gaan uitproberen. Hoe werkt dat. Hoe komen we aan de luiers? Gewoon online bestellen. De levertijd is over het algemeen 1 dag. Als de voorraad er niet meer was dan zouden we haar kunnen mailen zodat ze kon kijken of er misschien nog ergens een verloren voorraad was. Sommige merken werken namelijk met limited editions.
En moeten we dan haar naam opgeven, of heeft ze een code? Nee hoor, gewoon bestellen. Het consult is namelijk gratis en er zitten geen verplichtingen aan!
Alle consulenten krijgen een vrijwilligers bijdrage en die is niet gebonden aan eventuele verkopen. Dit zorgt ervoor dat ze gewoon open en eerlijk over het product zijn.
Al met heb ik dit ervaren als een onwijs goede introductie in de wasbare luiers. Het is een stuk duidelijker geworden wat je krijgt en hoe je er mee om moet gaan. Want ook dat heeft ze uitgebreid uitgelegd.
Wij hebben onze eerste set wasbare luiers ondertussen besteld. We beginnen er met een paar. Dat betekend in het begin ook afwisselen met wegwerp luiers, maar dan kunnen we uitzoeken wat we fijn vinden. En over een paar maanden? Dan kopen we hopelijk extra en lees je wat ik van het gebruik van wasbare Luiers vind!
Wil je meer weten?
Kijk dan ook eens op www.nappys.nl
Vorige week gemist? Lees hier over de foto shoot in week 35