In appel gesmoorde Spareribs

In appel Gesmoorde Spareribs – Roken & Koken

Deze maand gaan we iets nieuws proberen. Met mijn nieuwe barbecue leer ik hoe ik met een gesloten barbecue om moet gaan. Dat is een andere ervaring dan met de gewone kolenbak die ik had. Echter gaan we er nu nog een stapje bovenop gooien. We gaan de Spareribs niet gewoon op het rooster leggen, maar ik stop ze in een Dutch Oven en ga ze smoren. Zo krijgen we in Appel Gesmoorde Spareribs.

In eerste instantie klinkt het al een hoop extra werk. Ik zou dit ook gewoon op het fornuis of in de oven kunnen doen. Maar het recept klinkt zo lekker! En ik wil leren koken boven de kolen. Dus waarom zouden we het niet doen.

Er is wel een klein probleem. Ik heb namelijk geen Dutch Oven die ik op een “open” vuur kan gebruiken.
Ik heb er twee voor in de keuken, maar die gebruik ik in de oven en op inductie. En door het vuur zouden deze krom kunnen trekken en niet meer goed op inductie werken.
Gelukkig was het probleem relatief simpel op te lossen. Bij de Gamma hadden ze een leuke Dutch Oven. Eentje van hetzelfde merk als de BBQ. Die heb ik dus maar even gehaald en zo kon ik toch beginnen aan mijn in appel gesmoorde Spareribs.

Sinds de vorige keer dat ik mijn buitenfornuis aanstak zit ik al me de vraag hoe ik goed kan leren de temperatuur te beheersen. Qua kolen en briketten weet ik eigenlijk nog niet waar ik mee bezig ben.
Online had ik al gelezen dat Kokos briketten langer brandde en een vriend van mij had dit beaamd. En zo had ik eerder deze week een zak kokos briketten besteld om te kijken of dit ook zo was. Maar hoeveel heb ik dan eigenlijk nodig?
Voorheen pleurde ik de bak altijd gewoon vol. Een kant iets meer zodat die heter werd. Maar toen hield ik me nog niet met de temperatuur bezig. Daar over vertel ik volgende keer weer wat meer.

Laten we het eindelijk eens over die in appel gesmoorde Spareribs gaan hebben.

Het recept vond ik online op de site van Barbecue Helden.
Het zijn ongemarineerde spareribs die je in een appelsaus smoort. Klinkt goed.

Zoals gewoonlijk heb ik de slager opgebeld om daar de spareribs te bestellen. We zijn maar met z’n tweeën toch heb ik ervoor gekozen om twee ribben te halen. In het recept staat namelijk dat de pan helemaal vol moet zijn zodat je goed kan smoren en je de ribben niet kookt.
Waar ik dit keer ook op heb gelet (wat ik de vorige keer met spareribs namelijk niet heb gedaan) is om het vlies eraf te helen. De laatste keer vond ik dat er nog een hard en taai stukje onder de botjes zat, mogelijk het vlies? Dit keer ben ik best lang bezig geweest om dit er af te halen. Maar ik denk dat het gelukt is.

De tweede stap die genomen moest worden was een lading suiker met een flinke klont boter op de bbq te laten smelten. Zodra dit eenmaal was gesmolten moest je goed opletten dat het niet kleurde maar er meteen de appelstukjes bij gooien.
De stukjes kwamen van totaal zes appels. In eerste instantie begon ik binnen in de keuken om deze te schillen en te snijden. Ik bedacht me echter dat ik dit net zo goed buiten kon doen. Op die manier kon ik de suiker in de gaten houden en het was mooi weer, waarom zou ik binnen blijven.

Toen alles goed gesmolten was en de appels geschild en gesneden waren ging alles bij elkaar. Deksel op de pan en de barbecue dicht.
De thermometer op de ketel gaaf 200 graden aan, maar de thermometer die ik binnen in had gezet gaf 150 graden aan.

Als ik alles goed had gedaan zou na een half uur het vocht uit de appels moeten zijn getrokken en zou er een siroop moeten ontstaan waar je de Ribben in kon smoren.
Toen de appels uit de pan waren zat er maar weinig siroop in. Daarom ben ik van het recept afgeweken en heb ik na de ribben de appels ook weer terug in de pan gegooid.

Niet lang daarna gebeurde er iets wat ik minder leuk vond. De temperatuur begon te dalen. Het openen van de luchtroosters hielp niet om dit ongedaan te maken.
Snel heb ik dus nieuwe briketten opgestookt en met een kilo smeulende briketten lukte het me om de temperatuur weer om hoog te krijgen.

Na twee uur heb ik gekeken hoe de ribben eruit zagen. Volgens het recept zouden ze van het bot los moeten komen. Als je ze nog malser zou willen hebben kon je ze nog iets langer laten smoren.
Bij mij kon je de botten er zo uithalen. Meteen heb ik de pan van de BBQ afgehaald. Ze waren ondertussen al zo los dat ik ze niet terug op het rooster durfde te leggen. Dan zou er niks overblijven.

We hebben de in appel gesmoorde SpareRibs met wat zelfgemaakte aardappel salade en een maiskolf. Een lekkere combinatie.
De ribben waren heerlijk mals en zacht. En door het smoren in de appels hadden ze een lekkere zoete smaak. Bijkomend voordeel van de appels er in laten? Appel Compote. Meteen een lekker bijgerecht.

Helaas was de onderkant van de ribben wel wat verbrand. Niet alleen de onderste ribben waren wat verbrand. De suiker was compleet verbrand. Er zat een dikke zwarte aangekoekte plakkaat van suiker in de pan. Deze heb ik na een uur weken met een lepel los moeten bikken.

Mijn huidige conclusie?
2 Kilo kolen zorgt van een temperatuur van ongeveer 145 graden en dat zouden ze ongeveer 2 uur vol. Daarna koelen ze snel af.

Het recept voor de in appel gesmoorde spareribs? Zeker een aanrader, ik ga ze nog eens een keer proberen. Hopelijk dan zonder een aangekoekte pan.

Lees hier hoe ik vorige maand Sticky Chicken maakte

Het recept:
https://bbq-helden.nl/recepten/spareribs-in-appel-siroop/



Foto van de week

  • Libelle - foto van de week

    Mijn voorkeur voor fotografie ging altijd al uit naar de natuur. Als model dit keer een Libelle. Vroeger op vakantie vind ik het mooi om…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven