Papa Boeken

Papa Boeken – Project Papa – Week 33

De afgelopen weken heb ik hard mijn best gedaan om mij voor te bereiden op het aanstaande vaderschap. En zoals ik al vaker aangaf vind ik dat nog weleens een uitdaging. Want hoe bereid je je eigenlijk goed voor? Het is niet iets wat je van te voren kan oefenen. Gelukkig dragen wij als mensen al heel lang kennis over op een handzame manier. Namelijk via boeken! En er zijn gelukkig genoeg boeken over baby’s en opvoeden te vinden. Maar ik zoek natuurlijk wel specifiek Papa Boeken.

Vorig jaar was ik al begonnen met de aanschaf van een 3 tal boeken. Dit jaar ben ik verder gegaan. Op dit moment heb ik 8 boeken over het (aanstaande) vaderschap. Met nog een paar weken te gaan heb ik dus nog genoeg te lezen.

Ik ben niet de enige (aanstaande) vader die over dit onderwerp schrijft. Sterker nog, er zijn onwijs veel vaders die praten over het vaderschap.
De hoeveelheid blogs die ik online zie zijn overweldigend. Als ik ze allemaal zou willen volgen houd ik geen tijd meer over om aan mijn eigen blogs te werken. Daarnaast heb je ook nog de papa podcasts, de papa YouTube en TikTok kanalen en natuurlijk alle papa boeken. Je zou er bijna in kunnen verdrinken.
Ook qua boeken heb je ze in alle soorten en maten.

Waar ik naar op zoek ben echter, dat heb ik nog niet gevonden.
Alle boeken spreken wel over het vaderschap en de ervaringen van de vader, maar niet over hoe je de dingen moet (kan) doen. Daar zeggen de papa boeken die ik tot nu toe heb gelezen niks over.
Ik wil weten hoe je een luier moet verschonen, hoe je een fles geeft, welke spelletjes je kan spelen en hoe je je kind aankleed.
Nou ja, dat mag de kraamverzorging dan maar uitleggen.

Een onderwerp wat wel steeds terug komt is het verlof en het nut ervan. Dat meer vaders het verlof moeten pakken en dat het tegenwoordig veel beter is geregeld. Ook wordt er een vergelijking getrokken naar andere landen waar het verlof nog beter is.
Leuk om te lezen, maar ik heb er niks aan. Ik heb mijn verlof geregeld en mijn verlof is wat mij betreft perfect. Ik zou er niks aan willen veranderen.

Naast verschillen in verlof wordt er natuurlijk ook altijd gesproken over verschil tussen mannen en vrouwen.
In de Thuisblijf Vader, het laatste boek wat ik op het moment van schrijven heb gelezen, werd verteld over het verschil in perceptie tussen vaders en moeders. Hoe hetzelfde gedrag heel anders wordt geïnterpreteerd afhankelijk van welk van de ouders het laat zien.
Toch mis ik nog steeds echt de problemen waar de vaders tegenaan liepen en hoe ze de uitdagingen zijn aan gegaan.
Misschien is dat de les die ik eruit kan halen, valt het allemaal wel mee?

Na de thuisblijf vader ben ik begonnen aan een klein boekje “aanpakken voor aanstaande vaders” van David Borman.
Deze schrijver hoorde ik al vaker voorbij komen en dus besloot ik zijn papa boeken ook maar te bestellen.

Tot nu toe is dit boekje heel praktisch. Ik ben nog niet heel ver en ben nog niet voorbij het moment van bevallen. Borman schrijft in ieder geval wel heel duidelijk en geeft aan wat de partner tijdens de zwangerschap en de bevalling kan doen, waarom en hoe hij dat moet aanpakken.
Dit is een onderwerp wat we in “Samen Bevallen” ook allemaal hebben besproken, maar ik vind het erg fijn dat ik makkelijk op kan zoeken in een klein boekje. Het voelt als een herinnering. Er zijn nog genoeg dingen die ik ook met mijn vrouw weer wil bespreken.

Over de skills die ik nodig heb? Er staan nog drie Papa Boeken in de kast die ik nog niet gelezen heb. Deze maken nog kans en voor alle drie ben ik ook hoopvol.
De boeken zijn “the Dad”, “Je eerste 1000 vaderdagen” en een klein boekje “help ik word papa”. Zou daar dan eindelijk mijn vraag in worden beantwoord?

De uitgerekende datum komt steeds dichterbij en we kijken uit naar de komst van onze kleine meid. Hopelijk heb ik nog genoeg tijd voor die drie laatste Papa Boeken.

Lees hier week 32 Verlof terug.

Photo by Jessica Ruscello on Unsplash



Foto van de week

  • Libelle - foto van de week

    Mijn voorkeur voor fotografie ging altijd al uit naar de natuur. Als model dit keer een Libelle. Vroeger op vakantie vind ik het mooi om…

    Lees meer.

Volg mij op Instagram
365 Dagelijks leven