Een baby heeft niet zo veel nodig. Gewoon Aandacht, eten en liefde. Iedere keer als ik praat over de dingen die we nog moeten regelen, uitzoeken of kopen krijg ik het weer te horen. Een baby heeft niet zoveel nodig. Gewoon aandacht, eten en liefde.
Het lijkt een van de dingen die continu terug komen. Net als de opmerkingen over het aankomende slaaptekort. Het leven van aanstaande vader lijkt soms gewoon een serie van cliché opmerkingen te zijn. Ach ja, ik kom vanzelf iemand tegen die na ons een kleine krijgt en dan kan ik zelf al dit soort opmerkingen maken.
‘Kleine kinderen, kleine problemen en grote kinderen, grote problemen.’
Ondertussen is onze bankrekening het niet helemaal eens met de opmerking dat baby’s niet zo veel nodig hebben. De kleine zelf heeft misschien nog niet zo veel nodig maar wij als ouders daarentegen…
Voor het verwelkomen van de kleine hebben we al flink wat ritjes gemaakt naar de Prenatal, Babypark, Babydump en Kruitvat. Recentelijk is daar de Zeeman nog bij gekomen. De kasten puilen al uit van de doeken, kleertjes, knuffeltjes, flesjes speentjes en weet ik veel wat nog meer.
Zoals ik eerder al heb geschreven mijn lijst bestond uit meer dan 40 items. Elke keer dat we nieuwe spullen kopen van de lijst kan ik weer iets afstrepen, maar er komen ook weer dingen bij. Het lijkt wel een Never Ending list.
Wanneer we weer iets gaan halen speur ik het internet af naar de winkels waar we het beste heen kunnen gaan. Je moet namelijk nog goed opletten ook.
Wij hebben de doeken en washandjes bij de Prenatal gehaald. Net als de flesjes, kruiken en kruiken zaken. Maar voor de wagen en het badje moesten we naar de BabyPark, die waren daar het voordeligst geprijst. En elke week kan het zomaar weer veranderen.
Wist je dat sommige WEBwinkels tegenwoordig op zondag gesloten zijn? De Babypark en de Babydump zijn dus niet alleen op zondag fysiek dicht. Ook op hun website is de winkel dicht. Dit betekend niet alleen dat je niet kan bestellen, ook kan je geen prijzen meer vergelijken. Die zijn op zondag ook niet zichtbaar!
Het is toch wat al die spullen die je nodig hebt om die aandacht, eten en liefde te kunnen geven. Onze katten, die ook alleen aandacht, eten en liefde nodig hebben. Hebben een stuk minder gekost. Okay daar was ook een krabpaal, speeltjes, etensbakjes en een kattenbak nodig. En om eerlijk te zijn, alleen die kattenbak is echt nodig. De krabpaal is zodat ze onze bank heel houden. Die bakjes? Het gaat ze om het eten, niet het bord. De speeltjes. Een prop zilverfolie vinden ze geweldig of de doos waar het speeltje in zat.
Ik zeur er een beetje over, maar ik vind het stiekem ook wel leuk om alles uit te zoeken. Om te bedenken hoe dingen bijdragen aan die aandacht, eten en liefde.
Online zoek ik af en toe naar adviezen, maar die zijn eindeloos. Mijn weg daarin vinden is nogal een uitdaging. Kijken wat ik wel nodig denk te hebben en wat niet. Soms klinken dingen heel handig. Hoe het in de praktijk is, dat weet ik natuurlijk nog niet.
Ook navragen vind ik niet heel effectief. Iedereen geeft een ander antwoord en eindigt met de woorden: “Och, zoveel heeft een baby niet nodig. Aandacht, eten en liefde.”
Lekker weer. Die aandacht en liefde worden in geen enkele winkel verkocht. En dat eten? Dat is in het begin voor mij een mindere zorg. Als het goed regelt mij vrouw dat de eerste periode.
Eén zorg heb ik wel. Die aandacht is natuurlijk wel een dingetje. Mijn aandacht is sowieso al versnipperd. In een wedstrijd met een goudvis zou ik het nog verliezen. En dan heb je ook nog dat plastic ding in je broekzak waar ik verslaafd aan ben. Wat continu om aandacht schreeuwt.
Mensen komen ook nog met handige tips voor apps die je kan gebruiken. Ik heb geen rede nodig om dat ding nog meer te gebruiken. Ik zoek juist het tegenovergestelde.
Geef ik straks wel genoeg aandacht aan het juiste geschreeuw?
Misschien toch maar eens kijken of ik zo’n digitale balans app op mijn mobiel kan zetten.
Ik wil straks wel aandacht, eten en liefde aan de juiste dingen geven.
Lees hier mijn blog van vorige week over mijn vader
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash